Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nulovou toleranci ano, ale jen vůči ideologii a jejím nositelům.

Asi mám příliš velký strach ze smrti a odpor vůči fyzickému násilí, ale to, co prožila rodina Milady Horákové a ona sama je cosi, co nemohu stále vstřebat, nedokáži se s tím vyrovnat a mám intenzívní pocit, že se ta křivda nikdy nenarovná. A tento pocit umocňuje to, že popravami, mučením a vězením byly postiženy desítky a stovky rodin! Zdá se mi, že se o tom málo mluví a že je to za hranicí zájmu lidí obecně. Možná se mýlím, ale asi je to i tím, že se o takových nadčasových věcech při všednodenní uspěchanosti běžně nehovoří. Asi nám chybí hollywoodské pojetí tématu a zpracování emotivního příběhu ála Titanic.

Nakonec je fakt, že zpráva o mrtvých na lodi stejně jako milióny mrtvých ve světových válkách nás nerozechvějí a nedojmout tolik jako dobře zdramatizované vyprávění konkrétního osudu. Teprve když se sžijeme s hlavním hrdinou jsme ochotni na konci filmu uronit slzu pro jeho skon. Aby se skuteční mučedníci dostali i do našich srdcí nestačí jen pohnutý osud, ale bude nutné filmové dramatické zpracování.

            Jak jsem říkal úvodem, mám asi více rozjitřené nitro a stále se vžívám do těch okamžiků, kdy se děti musí rozloučit s matkou, aby jí za úsvitu mohl zločinný režim popravit. Dovedeme si představit to šílené zoufalství, když námi milovanou osobu chtějí umučit uškrcením na provaze?! Jaký boj v nitru musí prožívat matka či otec, když nedobrovolně a zbytečně musí opustit své děti, rodinu a připravit se na umírání. Co se odehrává v myslích těch lidí? Na co mysleli v předvečer popravy? Na co mysleli ostatní členové rodiny? A dokázal si toto, byť jen na okamžik, představit některý z aktérů tohoto brutálního dramatu?!

Osobně mě to děsí a nedokáži si představit, že bych mohl žít s vědomím, že jsem dlouhodobě  připravoval vraždu osobnosti, političky, manželky, matky… Když umírá nám blízká osoba, je to strašně kruté, děsný pocit zoufalství a bezmoci, ale dá se s tím časem vypořádat, protože je to zákon přírody. Pokud ke stejnému dochází ze zlovůle člověka, je to neomluvitelné, nezapomenutelné a neodpustitelné. Každý, kdo se této lumpárny účastnil v nějaké roli, měl být přísně potrestán, ale co je nejzávažnější, měl být v opovržení všech normálních lidí a živořit na okraji společnosti. To, že ideologický strůjce této vraždy a deformátor pokřivené justiční mašinérie má stálou podporu veřejnosti cosi vypovídá o nás samotných. Je děsivé, že má KSČ (M) takovou podporu a stále zuřím, že strůjci i schvalovači zla sedí v parlamentu a káží o tom, co je správné a jak se má co dělat. Jsme hloupí, sadističtí a bezcitní, jestliže si zvolíme tolik poslanců této strany. Pokud někdo způsobí smrt jinému nedbalostí nebo v afektu, dá se to alespoň pochopit a odpustit, až čas zhojí rány. Nikoli v politickém procesu.

            Alibismus v nás říká: komunisty měli hned po listopadu zakázat, dneska je pozdě a nakonec i prezident byl volen jejich hlasy. Ano, měli být zakázáni a nikdy není pozdě bojovat proti zlu. Ale kdybychom nebyli tací tupci, tak jsme je nezvolili a nemusel by se nikdo doprošovat o jejich hlasy. Je to hanba, že si necháme kázat o tom, jak máme vést stát, ekonomiku a dbát dodržování lidských práv od těch, kteří stát přivedli na buben, ekonomiku na pokraj kolapsu a práva pošlapávali celá desetiletí! Jak zpíval Kryl: „..vrah o morálce káže..“. Považuji to za naší slabost a nedostatek hrdosti, že nejsme vůči soudruhům radikální. Když vystoupí komunistický poslanec a začne se vyjadřovat k reformě, měl by vystoupit kterýkoliv z demokratů a připomenout mu, že bez jejich čtyřicetiletého plenění by taková reforma nebyla nutná!  Člověk se diví, kde berou tu drzost říkat co se má a nemá dělat a jsou za to placení z našich daní a nejvíc mne zlobí, že jim svým dílem nedobrovolně přispívám i já!

            Ta hroší bolševická kůže je to, co způsobuje, že demokraté nikdy nevyhrají. Nikdy slušní neuvěří, že může někdo zajít tak daleko. Pravděpodobně i lidé na lavici obžalovaných doufali, že monstr proces splní svou mediální úlohu a nakonec nebude absolutní trest skutečně vykonán. Vždycky bude na jedné straně dost tolerance, vždy se najdou ochránci práva, kteří budou v rámci rovného přístupu chránit i ty, před kterými bychom se měli třást strachy. Vždy se najde moralista, který bude dbát o to, aby i ty největší zrůdy nebyly kráceny na svých právech. Nakonec i příliš sametově hladké předání moci po listopadu, které bylo vyváženo beztrestností a tolerancí komunistů s nerušením KSČ vypovídá o podcenění vlivu a schopností bývalé vládnoucí klaky. Naivita a přecenění občanů s jejich vědomím a svědomím ruku v ruce zapříčinila opatrnou toleranci komunistů, kteří vždy otřepou a znovu vstanou z popela jako pohádkový pták Fénix.

Autor: Vladimír Kordač | úterý 16.10.2007 15:40 | karma článku: 10,79 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Vladimír Kordač

Strany jsou out?

Prohlížejíc si zářijový výzkum veřejného mínění o postoji respondentů k politickým stranám nabývám dojmu, že nějak nechápu. Nerozumím většině lidí kolem... Tedy alespoň těm, kteří odpovídali v průzkumu (CVV, autor: Martin Spurný)

24.10.2019 v 12:00 | Karma: 7,70 | Přečteno: 259x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kordač

Zelená ODS?

Zdá se mi, že naši úhlavní ‚přátelé‘ ztratili paměť či soudnost. Je třeba sebekriticky přiznat, že ODS vskutku nikdy environmentálně nevyšilovala...

24.10.2019 v 10:46 | Karma: 5,56 | Přečteno: 153x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vladimír Kordač

Moje chvilka pro demokracii

Protesty hýbou Českem od dubna a nabývají na síle. Je to tak správně? Má hovořit ulice nebo jen hlas ve volbách?

5.6.2019 v 23:19 | Karma: 18,42 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Také jeden novoroční

Vážení spoluobčané, milí přáteléKdyž už je ten čas, kdy se rok láme a s projevy všelikými se roztrhl pytel, zahraju si na prezidenta a přidám pár slov, která mi chyběla v poselství současné hlavy státu.

1.1.2019 v 16:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Miloš Zeman: hysterici a primitivní hlupáci, šťastné a veselé!

Vánoční poselství z Lán (26. prosince 2018). Tak nám hlava státu v době křesťanských svátků promluvila. Mnohým do duše, některým (zřejmě) z duše a části z duše protivně. Venkoncem již oslovení vzbuzuje rozpaky:

28.12.2018 v 23:25 | Karma: 33,75 | Přečteno: 4021x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 799x
Jsem uchváceným pozorovatelem a obdivovatelem života ve všech jeho podivnostech, celé jeho palety barev a škále chutí. Pokud mne něco zaujme, snažím se o to podělit s jinými. Mé krédo: Invita invidia!