Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J28a95n 57R33á12ž

24. 10. 2019 15:50

Kdo volá po zrušení politických stran, buď nezná principy zastupitelské demokracie, nebo chce demokracii tohoto typu nahradit něčím jiným. A já z podobných pokusů, při vzpomínce na Havlovy idealisticky naivní bláboly o občanské společnosti bez politických stran, mám "husí kůži" .

Existence zastupitelské demokracie je bez politických stran nemyslitelná. A zvláště v poslední době se ukazuje, že dlouhodobě osvědčené mechanismy jak získávají a v praxi uplatňují politickou moc, jsou stále platné. I když se to mnohým (pseudo)liberálům a t.zv. pokrokářům nelíbí, tak se ukazuje, že standardní mechanismy zastupitelské demokracie jsou sice hodně problematické i složité, ale pořád funkční.

Ukazuje s to i v příkladu Pirátů, kteří chtěli do svého vnitrostranického stylu i v tom, jak se na veřejnosti prezentovali, vkládat nějaké liberální novoty a v důsledku toho začal v prvním sledu jejich vnitřní rozkol a dá se očekávat, že dojde buď k transformaci jejich vnitrostranické organizační struktury nebo se rozpadnou. I když je vůbec neprožívám, myslím, že to bude škoda, protože jsou nadějí, že politika začne zajímat více mladých lidí a ti po rozpadu Pirátů, mohou skočit na lep populistům s líbivými liberálními hesly, v jejichž čele ale nebude inteligentní a relativně politicky odpovědný člověk, jako je Bartoš.

0 0
možnosti

A65l11e14x 59G62r49e64g82o54r

24. 10. 2019 17:43

Proč podle vás nemůže existovat zastupitelská demokracie bez politických stran?

Proč nemůže být parlament volen formou jednotlivých zastupitelů,kteří by byli při o či nepřímo odpovědní za své činy svým voličům?

Proč se držet dogmatického uspořádání,které vzniklo relativně nedávno?

Proč v Římě byl funkční senát bez politických stran?

Problematika stran je v tom, že málo kdy splní to, co slibují,respektive se to snad podařilo jen Babišovi a to není klasická strana.

0 0
možnosti

No jo, to je ten problém: Děsivá politická negramotnost českého elektorátu, kdy se pak nevědomé ovce bez postoje a bez názoru snadno nachytají na kdejaký slíbený svazek mrkve či ztvrdlou koblihu...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS