Glosy 22.týden

4. 06. 2008 9:42:20
Pražští divadelníci byli neklidní a demonstrovali, občané podepisovali masově petici a ani zbla netušili, oč se jedná. Zářný příklad demokracie. Že divadlo či výtvarné umění nevznikají jako když "Baťa seká cvičky" ví snad každý. Ale stejné to je například v managementu, advokacii či vědě.
To však neznamená, že by z tohoto důvodu měli mít ti, kteří toto povolání vykonávají, automaticky nárok na jakékoliv dotace. V případě, že se jim v branži nebude dařit, nezbude jim zkrátka nic jiného, než se poohlédnout po něčem jiném. A není důvod, proč by herci měli být výjimkou. Pokud se někdo věnuje činnosti, která představuje ekonomickou nevýhodu a vytváří tím něco, co obohacuje jiné, zasluhuje uznání. Je ovšem pošetilé chtít po ostatních, aby jim to zadotovali se svého. Mimochodem, asi nejlepší definici grantové politiky vyslovil sir Humphrey v seriálu "Jistě, pane ministře": "Pane ministře, granty dáváme na to, na co lidé nechodí a dle našeho názoru by chodit měli. Protože to, na co chodí, se zaplatí samo."

Odboráři se chystají demonstrovat, aby tak jejich špičky, propojené s ČSSD ukázaly vládě tvrdou dělnickou pěst. Reálný důvod naprosto chybí, ale krajské volby jsou holt na krku! Co budou stejní odboráři dělat, až nastane recese a díky jejich blokádě reforem narostou řady živořících? Kdepak asi budou Křečkové a Štěchové? Na ulici nebo v bavlnce? A co na to říká ten, kdo kratochvíle odborářů zaplatí (živnostník): "Myslíte si, že někdy vyjdeme do ulic před hlavní sídlo odborů my, drobní živnostníci, majitelé středních a velkých firem, manažeři, abychom nahlas řekli, že už máme dost těch jejich socialistických manýrů a výplodů? Ne nevyjdem, protože na rozdíl od těch uřvaných odborářů je naše práce vázána pevnými smluvními vztahy a za naše řvaní bychom dostali tak maximálně penále. My se totiž musíme starat, abychom těm uřvaným tlučhubům a jejich bosům donesli práci až pod nos a nejlépe na zlatém podnosu. A ani tím se jim nezavděčíme, protože takoví jako Štěch, Rath, Paroubek a jim podobní jim slíbí, že když je zvolí, oni jim zařídí dokonalý blahobyt a i to , že jejich lejno bude ze zlata. Má životní zkušenost mi napovídá, že oni by jim i to uvěřili".

“Jsem rád, že Ústavní soud nehodlá být politickým arbitrem po prohraném hlasování v obou parlamentních komorách. To, že stížnost odpůrců regulačních poplatků u lékaře hodnotil Ústavní soud jen ve vztahu k ústavě, je jistě dobrý signál,” konstatoval předseda Senátu po skončení jednání ÚS. Přemysl Sobotka k zamítnutí zrušit regulační poplatky dále řekl: “Regulace a podmínky jsou nyní kvalifikovaně vyhodnocené Ústavním soudem. Poplatky ve zdravotnictví pokračují, což vidím jako dobrý reformní impuls, který umožňuje kvalitnější péči o skutečně vážně nemocné pacienty. Teď to již je jen a jen na vztahu pacient – lékař.”

Poplatky u lékaře jsou populisticky nejzneužívanějším tématem doby, přičemž média jej zneužívají stejnou měrou jako levicoví politici a celá reforma je opředena účelovými mýty. Konečně se ozvali ti, jichž se poplatky týkají nejvíce: pracovníci ve zdravotnictví v čele s lékaři. Představitelé pěti sdružení lékařů, která zastupují celkem 17 000 doktorů v Česku, se obrátili na šéfy parlamentních stran kvůli poplatkům ve zdravotnictví. Nesouhlasí s návrhy na jejich rušení. Podle nich placení funguje. Lékaři to uvedli v otevřeném dopise předsedům ODS, KDU-ČSL, Strany zelených, ČSSD a KSČM. "Díky regulačním poplatkům chodí do ordinací pacienti, kteří pomoc skutečně potřebují. Máme víc času se jim věnovat a téměř se nestává, že by někdo odmítl poplatek uhradit nebo si stěžoval," uvedli lékaři. Nejvíce kvalitních informací lze získat na stránkách hnutí LÉKAŘI PRO REFORMU: www.lekariproreformu.cz

ČSSD bude držet štafetovou hladovku! Nic hloupějšího už snad nemohli v Lidovém domě vymyslet. Byla to právě vláda ČSSD, která rozhovory o radaru zahájila a nyní na protest proti výstavbě radarové základny se připojí k hladovějícím odpůrcům. Myslím, že Paroubkovi, Jandákovi a ostatním "břichopáskům" den žaludečního klidu prospěje, pokud se v tichém koutku domova tajně nenaperou. Napadá mne, že my zastánci radaru, bychom měli udělat pravý opak a vyhlásit týden hostin a povoleného obžerství jako oslavu dalšího kroku k pevnějšího ukotvení do západních struktur a navrhuji protestovat pečenou husičkou přímo před místem, kde populisti hladoví.

Nemohu a nemohu si vzpomenout, že bych někdy soudruha Rychetského a další členy Ústavního soudu volil. Přesto rozhodují o zákonech a dalších věcech, které se mně zatraceně týkají, měrou přímo zákonodárnou. Není nejvyšší čas něco změnit?

Ministr Cyril Svoboda se soudí o pražský činžák, který bezdětná majitelka odkázala v roce 2004 charitě, ale podle ministra Svobody jej původně v závěti za jeho notářské služby odkázala jemu... Dalo by se říct, že když jde o prachy, chovají se lidovci jako lidovci...

Autor: Vladimír Kordač | středa 4.6.2008 9:42 | karma článku: 14.03 | přečteno: 840x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 22.77 | Přečteno: 381 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 799

Jsem uchváceným pozorovatelem a obdivovatelem života ve všech jeho podivnostech, celé jeho palety barev a škále chutí. Pokud mne něco zaujme, snažím se o to podělit s jinými. Mé krédo: Invita invidia!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...