Glosy 22.týden

Pražští divadelníci byli neklidní a demonstrovali, občané podepisovali masově petici a ani zbla netušili, oč se jedná. Zářný příklad demokracie. Že divadlo či výtvarné umění nevznikají jako když "Baťa seká cvičky" ví snad každý. Ale stejné to je například v managementu, advokacii či vědě.

To však neznamená, že by z tohoto důvodu měli mít ti, kteří toto povolání vykonávají, automaticky nárok na jakékoliv dotace. V případě, že se jim v branži nebude dařit, nezbude jim zkrátka nic jiného, než se poohlédnout po něčem jiném. A není důvod, proč by herci měli být výjimkou. Pokud se někdo věnuje činnosti, která představuje ekonomickou nevýhodu a vytváří tím něco, co obohacuje jiné, zasluhuje uznání. Je ovšem pošetilé chtít po ostatních, aby jim to zadotovali se svého. Mimochodem, asi nejlepší definici grantové politiky vyslovil sir Humphrey v seriálu "Jistě, pane ministře": "Pane ministře, granty dáváme na to, na co lidé nechodí a dle našeho názoru by chodit měli. Protože to, na co chodí, se zaplatí samo."

Odboráři se chystají demonstrovat, aby tak jejich špičky, propojené s ČSSD ukázaly vládě tvrdou dělnickou pěst. Reálný důvod naprosto chybí, ale krajské volby jsou holt na krku! Co budou stejní odboráři dělat, až nastane recese a díky jejich blokádě reforem narostou řady živořících? Kdepak asi budou Křečkové a Štěchové? Na ulici nebo v bavlnce? A co na to říká ten, kdo kratochvíle odborářů zaplatí (živnostník): "Myslíte si, že někdy vyjdeme do ulic před hlavní sídlo odborů my, drobní živnostníci, majitelé středních a velkých firem, manažeři, abychom nahlas řekli, že už máme dost těch jejich socialistických manýrů a výplodů? Ne nevyjdem, protože na rozdíl od těch uřvaných odborářů je naše práce vázána pevnými smluvními vztahy a za naše řvaní bychom dostali tak maximálně penále. My se totiž musíme starat, abychom těm uřvaným tlučhubům a jejich bosům donesli práci až pod nos a nejlépe na zlatém podnosu. A ani tím se jim nezavděčíme, protože takoví jako Štěch, Rath, Paroubek a jim podobní jim slíbí, že když je zvolí, oni jim zařídí dokonalý blahobyt a i to , že jejich lejno bude ze zlata. Má životní zkušenost mi napovídá, že oni by jim i to uvěřili".

“Jsem rád, že Ústavní soud nehodlá být politickým arbitrem po prohraném hlasování v obou parlamentních komorách. To, že stížnost odpůrců regulačních poplatků u lékaře hodnotil Ústavní soud jen ve vztahu k ústavě, je jistě dobrý signál,” konstatoval předseda Senátu po skončení jednání ÚS. Přemysl Sobotka k zamítnutí zrušit regulační poplatky dále řekl: “Regulace a podmínky jsou nyní kvalifikovaně vyhodnocené Ústavním soudem. Poplatky ve zdravotnictví pokračují, což vidím jako dobrý reformní impuls, který umožňuje kvalitnější péči o skutečně vážně nemocné pacienty. Teď to již je jen a jen na vztahu pacient – lékař.”

Poplatky u lékaře jsou populisticky nejzneužívanějším tématem doby, přičemž média jej zneužívají stejnou měrou jako levicoví politici a celá reforma je opředena účelovými mýty. Konečně se ozvali ti, jichž se poplatky týkají nejvíce: pracovníci ve zdravotnictví v čele s lékaři. Představitelé pěti sdružení lékařů, která zastupují celkem 17 000 doktorů v Česku, se obrátili na šéfy parlamentních stran kvůli poplatkům ve zdravotnictví. Nesouhlasí s návrhy na jejich rušení. Podle nich placení funguje. Lékaři to uvedli v otevřeném dopise předsedům ODS, KDU-ČSL, Strany zelených, ČSSD a KSČM. "Díky regulačním poplatkům chodí do ordinací pacienti, kteří pomoc skutečně potřebují. Máme víc času se jim věnovat a téměř se nestává, že by někdo odmítl poplatek uhradit nebo si stěžoval," uvedli lékaři. Nejvíce kvalitních informací lze získat na stránkách hnutí LÉKAŘI PRO REFORMU: www.lekariproreformu.cz  

ČSSD bude držet štafetovou hladovku! Nic hloupějšího už snad nemohli v Lidovém domě vymyslet. Byla to právě vláda ČSSD, která rozhovory o radaru zahájila a nyní na protest proti výstavbě radarové základny se připojí k hladovějícím odpůrcům. Myslím, že Paroubkovi, Jandákovi a ostatním "břichopáskům" den žaludečního klidu prospěje, pokud se v tichém koutku domova tajně nenaperou. Napadá mne, že my zastánci radaru, bychom měli udělat pravý opak a vyhlásit týden hostin a povoleného obžerství jako oslavu dalšího kroku k pevnějšího ukotvení do západních struktur a navrhuji protestovat pečenou husičkou přímo před místem, kde populisti hladoví.

Nemohu a nemohu si vzpomenout, že bych někdy soudruha Rychetského a další členy Ústavního soudu volil. Přesto rozhodují o zákonech a dalších věcech, které se mně zatraceně týkají, měrou přímo zákonodárnou. Není nejvyšší čas něco změnit?

Ministr Cyril Svoboda se soudí o pražský činžák, který bezdětná majitelka odkázala v roce 2004 charitě, ale podle ministra Svobody jej původně v závěti za jeho notářské služby odkázala jemu... Dalo by se říct, že když jde o prachy, chovají se lidovci jako lidovci...

Autor: Vladimír Kordač | středa 4.6.2008 9:42 | karma článku: 14,03 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Vladimír Kordač

Strany jsou out?

24.10.2019 v 12:00 | Karma: 7,70

Vladimír Kordač

Zelená ODS?

24.10.2019 v 10:46 | Karma: 5,56

Vladimír Kordač

Moje chvilka pro demokracii

5.6.2019 v 23:19 | Karma: 18,42

Vladimír Kordač

Také jeden novoroční

1.1.2019 v 16:00 | Karma: 18,70