Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strany jsou out?

Prohlížejíc si zářijový výzkum veřejného mínění o postoji respondentů k politickým stranám nabývám dojmu, že nějak nechápu. Nerozumím většině lidí kolem… Tedy alespoň těm, kteří odpovídali v průzkumu (CVV, autor: Martin Spurný)

Politické strany prý rozdělují společnost. Není to však tak, že společnost je rozdělená?

Většina respondentů pravila, že se strany nezajímají o to, co si jeden myslí. Pokud by těchto 70% mělo pravdu, tak strany zajdou na úbytě a to není dobrá zpráva. Další většinovou odpovědí bylo, že se strany starají o výhody svých členů. Myslím, že je to výsledkem obecné neochoty zjišťovat fakta, angažovat se (brrr, to je výraz jak za komančů) a do stran vstupovat. Onehdy jsem psal, že jsou strany jen skořápkou, prázdnou nádobou a teprve lidi vytvářejí její obsah. Mám-li potřebu něco měnit, pak si musím některou vybrat a začít něco dělat. Škoda, že se toto u nás nenosí. Jak praví průzkum: „O vstupu do politické strany však v posledních deseti letech uvažovalo jen 8 % občanů.“ Nevěří totiž, že se dá něco změnit. No tedy kdo nic nezkusí, nic nedokáže.

Marně uvažuji nad tím, kam se vytratila racionalita, proč tak velká množina z nás snáze věří bludům a všelijakým báchorkám, aniž by měla snahu si cokoliv ověřit. Představte si rozčarování člověka, který chtěl vstoupit do partaje a zjistil, že bude muset platit členské příspěvky. Pod vlivem médií si myslel, že strana bude platit jemu za to, že bude členem. Uf!!!

Alespoň malou jiskřičku zažehl autor průzkumu v komentáři:

„Z hlediska levopravé politické orientace se ukázalo, že pravicově orientovaní občané na základě vybraných výroků zaujímají vůči politickým stranám kladnější postoje, když častěji souhlasí s pozitivními výroky na adresu politických stran – že by bez nich nebyla demokracie, vstupem do politické strany lze něco změnit, a že hájí zájmy různých sociálních skupin. Naopak tito občané častěji nesouhlasí s negativními výroky o politických stranách – nereprezentují zájmy občanů, jako jsou oni sami; zajímají se především o zájmy svých členů; zajímají se o lidi jen v době voleb; kritizují se navzájem, ale ve skutečnosti jsou všechny stejné; jsou zkorumpované. Nicméně hlavním protipólem pravicově orientovaným lidem jsou respondenti, kteří se v rámci dělení politického spektra na levici a pravici umisťovali do středu, přičemž se ukázalo, že tito tzv. centristé se k politickým stranám na základě daných výroků staví nejvíce negativně.“

Velmi zajímavé je pojednání Petra Juklíčka v České pozici (ZDE). Ten srovnává výchozí myšlenky teoretiků, kteří se politice a formám vlády věnovali se současnými trendy: „S rozpadem tradiční třídní společnosti přestaly v Evropě fungovat tradiční politické strany, jimž se rozpadly „sociokulturní pilíře“ jejich voličů.“ Současný britský politolog David Runciman sice vyzývá k experimentování se zaváděním prvků přímé demokracie, ale zároveň uvádí, že: „Končí éra masových médií, která společnost spojovala, a nastupuje éra on-line komunikace založená na fragmentovaných digitálních bublinách, které jsou snadno manipulovatelné a společnost rozdělují.“

Domnívám se, že nikoliv strany, jak si myslí respondenti, ale sami občané společnost dobrovolně, byť možná nevědomky, rozdělují. Datový analytik František Vrábel říká, že hlavním ekonomickým zájmem Facebooku je rozdrobení společnosti na co nejmenší kousky, na které pak míří cílenou reklamou, za což inkasuje velké peníze. Tomu pomáhají „lajky“, které způsobují závislost mozku na odměně. Lidé se kvůli co nejvyšší odměně dobrovolně uzavírají do malých sociálních bublin, ve kterých si vše lajkují, ujišťují se o správnosti svých názorů a uzavírají se před jinými bublinami, které považují za „úplně mimo“. Vedle toho, že si lidé přestávají rozumět, se společnost na sociálních sítích radikalizuje.

Nepřestávají mne udivovat paradoxy současné společnosti. Na jedné straně máme největší podíl vzdělaných lidí v historii a na druhé straně projevujeme neschopnost pochopit, analyzovat, řešit… Místo vlastní iniciativy předáme vládu autoritářskému Babišovi a vyžadujeme pevnou ruku a vedení. Naše společnost nebyla v minulosti nikdy bohatší a díky technologiím žijeme jako v bavlnce. Jsme on-line, kdo nechce, neudělá pomalu krok pěšky, vše je dostupné. Dnešní dělník nechodí v umaštěném haveloku s bandaskou polévky, ale jezdí na dovolené po světě a má životní úroveň někdejší střední třídy. Přesto většinově naříkáme, jaká je to mizérie, jak se všichni ostatní mají lépe a jak nutně potřebujeme zavést pořádek.

Je to smutné. Jako bychom pomíjeli fakt, že demokracie a její základní stavební kameny = politické strany, nám tuto prosperitu umožňují. Dnes máme v Česku 232 politických stran a hnutí, nicméně dotazovaní se většinově domnívají (54%), že: „Žádná z existujících politických stran nereprezentuje zájmy a názory občanů, jako jsem já.“  Asi je něco špatně.

Zejména u mladých lidí je snaha o demontáž stávajícího systému, vedená snahou o lepší, tedy spravedlivější společnost. Dobrovolné rozebírání demokracie a snaha o změnu není nepodobná skoku lumíků z útesu do moře. Na druhé straně nás nečeká země zaslíbená a bohatstvím oplývající, ale záhuba vyčerpáním v nekonečných vodách…

*ZDROJ: CVVM SOÚ AV ČR

Autor: Vladimír Kordač | čtvrtek 24.10.2019 12:00 | karma článku: 7,70 | přečteno: 259x
  • Další články autora

Vladimír Kordač

Zelená ODS?

Zdá se mi, že naši úhlavní ‚přátelé‘ ztratili paměť či soudnost. Je třeba sebekriticky přiznat, že ODS vskutku nikdy environmentálně nevyšilovala...

24.10.2019 v 10:46 | Karma: 5,56 | Přečteno: 153x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vladimír Kordač

Moje chvilka pro demokracii

Protesty hýbou Českem od dubna a nabývají na síle. Je to tak správně? Má hovořit ulice nebo jen hlas ve volbách?

5.6.2019 v 23:19 | Karma: 18,42 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Také jeden novoroční

Vážení spoluobčané, milí přáteléKdyž už je ten čas, kdy se rok láme a s projevy všelikými se roztrhl pytel, zahraju si na prezidenta a přidám pár slov, která mi chyběla v poselství současné hlavy státu.

1.1.2019 v 16:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Miloš Zeman: hysterici a primitivní hlupáci, šťastné a veselé!

Vánoční poselství z Lán (26. prosince 2018). Tak nám hlava státu v době křesťanských svátků promluvila. Mnohým do duše, některým (zřejmě) z duše a části z duše protivně. Venkoncem již oslovení vzbuzuje rozpaky:

28.12.2018 v 23:25 | Karma: 33,75 | Přečteno: 4021x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Vláda jedné strany? ANO!

Jeden se až diví, jak velké množství stran, se do tak prťavé země vejde. Podle údajů ministerstva vnitra je v Česku registrováno 366 (!) politických stran a hnutí (viz ZDE).

25.1.2018 v 0:13 | Karma: 10,64 | Přečteno: 315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 799x
Jsem uchváceným pozorovatelem a obdivovatelem života ve všech jeho podivnostech, celé jeho palety barev a škále chutí. Pokud mne něco zaujme, snažím se o to podělit s jinými. Mé krédo: Invita invidia!